Zdrowe nawyki żywieniowe na WTZ
W dobrym i racjonalnym żywieniu istotną rolę odgrywa roztropność. Jeżeli tym myśleniem będziemy się kierować na pewno będziemy zdrowej i lepiej żyć – funkcjonować. Roztropność to jedna z cennych sprawności człowieka. Sprawność naszego rozumu i woli kieruje postępowaniem i w ten sposób szereguje i doprowadza do celu życia. Różne produkty zawierają liczne szkodliwe substancje, dodatki, barwniki i to może zniszczyć nasze zdrowie. Sól i cukier należy do takich produktów. Jeżeli będziemy je spożywać w nadmiernej ilości może to spowodować pewne zakłócenia naszego organizmu. Wymiar mądrościowy naszego postępowania jest konieczny. To jakie potrawy będziemy spożywać z jaką ilością przypraw lub ile posłodzimy herbatę lub kawę powoduje jaki nawyk żywieniowy przyjmiemy a to dalej prowadzi do tego w jakim stanie będzie nasz organizm np. za kilka lat. Takie i inne ciekawe uwagi dostaliśmy na spotkaniu w dniu 14 czerwca 2017 podczas warsztatów poprowadzonych przez panią Joannę Zając. Ważne by rozsądnie podejść do tematu. Możemy poddać się wielu pułapkom żywieniowym, co doprowadzi nasz organizm do nałogów a tego nie chcemy. Odpowiednia pora posiłku, o jednej porze i w odpowiednich ilościach jest najbardziej dobrym .
Pani Joanna przedstawiła ciekawą prezentację multimedialną, która dotyczyła zdrowego żywienia. Między innymi mogliśmy dowiedzieć się jakie produkty powinny znajdować się w naszej diecie np. jogurty, ryż, pieczywo. Zakamuflowana sól np. w chipsach jest szkodliwa. Można to zastąpić smacznymi przekąskami: rodzynkami, żurawiną itp. Dużo soli prowadzi do wielu schorzeń. Po wykładzie odbyły się ćwiczenia w jaki sposób przygotować zdrowe śniadanie, obiad i kolację. Zdrowsza dieta to zdrowszy styl życia. Na przykład więcej soków, koktajle mleczne, a do przyprawiania zioła.
Warto zmienić nawyki żywieniowe by lepiej i zdrowiej żyć.