1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Zdrowe nawyki żywieniowe na WTZ

Łukasz Ciesielski włącz .

     W dobrym  i racjonalnym żywieniu istotną rolę odgrywa roztropność. Jeżeli tym myśleniem będziemy się kierować na pewno będziemy zdrowej i lepiej żyć – funkcjonować. Roztropność to jedna z cennych  sprawności człowieka. Sprawność naszego rozumu i woli kieruje postępowaniem i w ten sposób szereguje i doprowadza do celu życia. Różne produkty zawierają liczne szkodliwe substancje, dodatki, barwniki i to  może zniszczyć nasze zdrowie. Sól i cukier należy do takich produktów. Jeżeli będziemy je spożywać w nadmiernej ilości może to spowodować pewne zakłócenia naszego organizmu. Wymiar mądrościowy naszego postępowania jest konieczny.  To jakie potrawy będziemy spożywać z jaką ilością przypraw lub  ile posłodzimy herbatę lub kawę powoduje jaki nawyk żywieniowy przyjmiemy a to dalej prowadzi do tego w jakim stanie będzie nasz organizm np. za kilka lat. Takie i inne ciekawe uwagi dostaliśmy na spotkaniu w dniu 14 czerwca 2017 podczas warsztatów poprowadzonych przez panią Joannę Zając. Ważne by rozsądnie podejść do tematu. Możemy poddać się wielu pułapkom żywieniowym,  co doprowadzi nasz organizm do nałogów a tego nie chcemy. Odpowiednia pora posiłku, o jednej porze i w odpowiednich ilościach jest najbardziej dobrym .

     Pani Joanna przedstawiła ciekawą prezentację multimedialną, która dotyczyła zdrowego żywienia. Między innymi mogliśmy dowiedzieć się jakie produkty powinny znajdować się w naszej diecie np. jogurty, ryż, pieczywo. Zakamuflowana sól np. w chipsach jest szkodliwa. Można to zastąpić smacznymi przekąskami: rodzynkami, żurawiną itp. Dużo soli prowadzi do wielu schorzeń. Po wykładzie odbyły się ćwiczenia w jaki sposób przygotować zdrowe śniadanie, obiad i kolację. Zdrowsza dieta to zdrowszy styl życia. Na przykład więcej soków, koktajle mleczne, a do przyprawiania zioła.

     Warto zmienić nawyki żywieniowe by lepiej i zdrowiej żyć.